Η Enigma και η αποκρυπτογράφησή της (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος)

Η μηχανή Enigma ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius και πρόκειται για μια οικογένεια ηλεκτρομηχανολογικών μηχανών ρότορα, που αν και αρχικά κυκλοφόρησε για εμπορικούς σκοπούς, στην συνέχεια ο γερμανικός στρατός τροποποίησε και δημιούργησε το δικό του μοντέλο με σκοπό την κρυπτογράφηση και ασφαλή μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των διάφορων μονάδων του στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

enigma-machine


Αυτοί που πρώτοι αποκρυπτογράφησαν την Enigma ήταν η μυστική υπηρεσία της Πολωνίας το 1932. Η επιτυχία τους δεν ευθυνόταν σε κάποια αδυναμία της μηχανής, παρά στον Γερμανό απόστρατο Hans-Thilo Schmidt, που μετά από μια ανεπιτυχή καριέρα πούλησε όγκους πληροφοριών στους Πολωνούς βοηθώντας τους έτσι να αποκρυπτογραφήσουν τα κωδικοποιημένα μηνύματα των Γερμανών. Οι Πολωνοί αφού κατάφεραν να αντιγράψουν ένα μοντέλο της Enigma δημιούργησαν μια μηχανή που ονόμασαν Bombe, η οποία δοκίμαζε όλες τις θέσεις ρότορων της Enigma μέχρι να βρει την σωστή ρύθμιση.

Δυστυχώς, το 1938 οι Γερμανοί αναβαθμίζουν την Enigma προσθέτοντας δύο ακόμη ρότορες από τους τρεις που είχαν αρχικά, αυξάνοντας κατά πολύ τους πιθανούς συνδυασμούς. Οι Πολωνοί αναγκάζονται να συναντηθούν με τις μυστικές υπηρεσίας της Αγγλίας και της Γαλλίας, όπου και τους παραδίδουν από ένα αντίγραφο της Enigma, καθώς και όσες πληροφορίες είχαν συλλέξει μέχρι εκείνη την στιγμή. Οι Άγγλοι δημιουργούν μια επιχείρηση αποκρυπτογράφησης στο Bletchley Park με το κωδικό όνομα Ultra. Σημαντικό επίτευγμα της επιχείρησης ήταν η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων μεταξύ των υποβρυχίων και των αρχηγείων τους και πρόσωπο κλειδί ήταν ο Alan Turing, που πλέον θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια για την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.O Turing και η ομάδα του είχαν πολλές ακόμη δυσκολίες να αντιμετωπίσουν πέρα από την αναβαθμισμένη Enigma.

Για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει την Enigma, πρέπει και οι δύο χειριστές (ο αποστολέας και ο παραλήπτης του μηνύματος) να έχουν έχουν τις μηχανές τους ρυθμισμένες κατά τον ίδιο τρόπο, με την ίδια θέση ρότορα δηλαδή. Οι ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιούσαν μοιράζονταν ανά μήνα για κάθε μέρα εκείνου το μήνα. Μια επιπλέον ασφάλεια ήταν μια ακόμα ρύθμιση την οποία διάλεγε μόνος του ο ρυθμιστής  και την μετέφερε μέσω της Enigma στο παραλήπτη. Την ρύθμιση αυτή επανέλαβαν δύο φόρες μέσα στο μήνυμα και επειδή οι άνθρωποι έχουν μια τάση για επανάληψη σε αγαπημένες φράσεις, ήταν το πρώτο λάθος και η πρώτη ένδειξη για την αποκρυπτογράφηση της Enigma. Ωστόσο, το ναυτικό του γερμανικού στρατού θέλοντας να αποφύγει κάτι τέτοιο μοίρασε λίστες, οι οποίες έπρεπε να καταστραφούν σε περίπτωση αιχμαλωσίας, ώστε τα τρία γράμματα που χρησιμοποιούσε ο χειριστής για την επιπλέον ρύθμιση να μην αφήνονται στην τύχη.

Μία από αυτές τις λίστες κατάφερε να πέσει στα χέρια του βρετανικού στρατού και μαζί με την βοήθεια του Turing που σχεδίασε ξανά την πολωνική Bombe, ώστε να ανταποκρίνεται στη αναβαθμισμένη  Enigma, κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα. Ακόμη και σήμερα, αν δώσουμε ένα μήνυμα της Enigma σε κάποιο υπερ-υπολογιστή, θα χρειαστεί ένα χρόνο για να το αναλύσει χωρίς υποστηρικτικά στοιχεία. Εκτός από την Bombe του Turing, ο Tommy Flowers "έσπασε" την SZ-40/42 Lorenz, μια μηχανή η οποία χρησιμοποιούσε 12 ρότορες και χρησιμοποιούταν από τον Adolf Hitler και τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Ο Flowers δημιούργησε τον Colusus, που δίκαια θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής και όχι ο ENIAC, αλλά η πληροφορία αυτή δεν μπορούσε να γίνει γνωστή λόγω απορρήτου.

Η αποκρυπτογράφηση της Enigma έμεινε κρυφή κατά την διάρκεια του πολέμου και μετά, ενώ οι πληροφορίες που συνέλεγαν καθημερινά στο Bletchley χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις για να βοηθήσουν το στρατό, για το που βρίσκονται οι γερμανικές δυνάμεις και ποιες είναι οι εντολές τους.  Οι Πολωνοί μαθηματικοί, ο Alan Turing, o Tommy Flowers και οι ομάδες τους μείωσαν την διάρκεια του πολέμου κατά 2 με 4 χρόνια, σώζοντας έτσι αρκετές ζωές. Δυστυχώς, κανείς δεν κατάφερε να τιμηθεί μετά το τέλος του πολέμου και η επιχείρηση Ultra έμεινε μυστική για πολλά χρόνια έπειτα.

By Mariana Laoutari

Η Enigma και η αποκρυπτογράφησή της (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος)



0 σχόλια :